Lue uusin lehtijuttu täältä!
https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/6009997
Median edustajat voivat halutessaan seurata muotokuvan maalausta ja jutella muotokuvattavan ja taiteilijan kanssa. Tapaamisesta voi sopia Soile Kortesalmen kanssa: yhteystiedot löytyvät tiedotteen lopusta. Kortesalmi maalaa muotokuvia Helsingissä Kontulan, Roihuvuoren ja Laajasalon alueella viikosta 23 alkaen.
“Syntyvä muotokuva ei ole vain kuva, vaan se on jotakin, minkä kautta peilata itseä ja elämää. Maalaustapahtuma on itsessään vaikuttava prosessi ja kun muotokuva näyttelyn jälkeen ripustetaan kodin seinälle, sen kautta voi löytää uusia keskusteluja henkilökunnan, ystävien ja omaisten kanssa.” Soile Kortesalmi.
Taidehanke tuo ammattitaiteilijan sykähdyttämään helsinkiläisten ikäihmisten arkea. Kuva- ja yhteisötaiteilija Soile Kortesalmi maalaa muotokuvat sadasta ikäihmisestä ja ohjaa heitä tekemään taidetta myös itse. Kokonaisuuden kruunaa näyttely vuoden aikana syntyneistä teoksista.
Taidetyöskentelyä käynnistetään parhaillaan Kontulan ja Roihuvuoren seniorikeskuksissa Helsingissä. Sata ikäihmistä saa itsestään joko sekatekniikalla valmistuvan muotokuvan tai piirustuksen.
“Muotokuvattaviksi etsin erityisesti kotona asuvia ikäihmisiä. Muotokuva syntyy noin neljässä, viidessä tapaamisessa henkilön omassa kodissa”, Kortesalmi kertoo.
Muotokuvamatka ihmisyyteen
Muotokuva on vahva identiteettityön väline ja muotokuvattavaksi asettuvalle ikääntyvälle ainutkertainen ja usein voimakas kokemus. Maalaustilanteet ovat kohtaamisia, joissa kuvattava usein miettii omaa minuuttaan. Eletystä elämästä voi nousta mieleen vaikeitakin asioita.
“Kun ihminen osallistuu muotokuvaprojektiin, hän antaa minulle luvan katsoa häntä. Myös hän katsoo minua, ja syntyy ainutlaatuinen, intiimi kokemus. Maalatessa voimme jutella, ja siinä samalla kerään visuaalista tietoa jaetun läsnäolon luonteesta. Se, miten minua katsotaan takaisin, ja miten toinen esittelee minulle itsensä, vaikuttavat maalausprosessiin ja lopputulokseen. Olen etuoikeutettu, kun pääsen kohtaamaan näitä ihmisiä, joilla on hyvin erilainen elämänkokemus ja arvomaailma. Maailman moninaisuus paljastuu”, kuvaa muotokuvan tekemistä kuva- ja yhteisötaiteilija Soile Kortesalmi.
Seniorikeskuksessa kokoontuvissa ryhmissä ja ympärivuorokautista hoivaa tarjoavissa ryhmäkodeissa Kortesalmi tuo taiteen jokaisen ulottuville. Taidetyöskentelyyn voi osallistua niin antautumalla muotokuvattaksi, seuraamalla taitelijan työskentelyä kuin tarttumalla itse välineisiin.
Kontulan ja Roihuvuoren seniorikeskuksissa taitelija otetaan vastaan avosylin. Kulttuuriohjaaja Piitu Relander Kontulan seniorikeskuksesta näkee, että sekä kotona asuvien ja päivätoimintaan osallistuvien ikäihmisten että seniorikeskuksen asukkaiden arki saa taiteilijan mukana iloa ja uusia värejä.
“Tämä meille aivan ihanaa, todellinen lottopotti, että olemme saaneet Soilen tänne! Oikeus kulttuuriin kuuluu kaikille, ja tämä taidetyöskentely tuo taiteen konkreettisesti ikäihmisten ulottuville”, Relander iloitsee.
“Soile tuo meidän arkeemme aivan uutta otetta ja uusia näkökulmia. Soilen läsnäolo antaa mahdollisuuden uudenlaisille kohtaamisen tavoille. Taiteen avulla kohtaa kaksi ihmistä, ei hoidettava ja hoitaja. Tässä on valtavan iso ero”, sanoo kulttuuriohjaaja Emma Paju-Torvalds Roihuvuoren seniorikeskuksesta.
Kuvataide ei kulttuurin muotona katso ikää tai taustaa, vaan siitä voivat ammentaa aivan kaikki.
“Meidän ikäihmisemme ovat heterogeeninen joukko, ikähaitariltaan 60:sta yli sataan vuoteen, ja he tulevat moninaisista kulttuuritaustoista. Taide ja kulttuuri kuitenkin puhuttelevat kaikkia yhtä lailla”, Relander sanoo.
Kiireettötön tuokio kuvataiteilijan mallina palvelutalon ateljeessa.
Kortesalmi toivoo, että ikäihmiset tulevat taiteen kautta paitsi nähdyiksi myös näkyviksi. Yhteiskunnassa pitää olla kaikille tilaa.
“Hyvinvointiyhteiskunnan mittari on se, mitä katukuvassa näkyy. Se on sivistystä, että kaikenikäisille on tilaa ja kaikki, myös heikommat ja hitaammat saavat näkyä. Toivon että tässä hankkeessa saisimme nostettua ikäihmisiä näkyviin”, Kortesalmi sanoo.
Muotokuvattaviksi saavat nyt asettua ihmiset, joista ei perinteisesti muotokuvia tehdä.
“Yleensähän muotokuvia tehdään jollakin tavalla merkittävässä asemassa olevista ihmisistä, sillä muotokuviin liittyy vahvasti yhteiskunnallinen asema ja menestys. Tämä hanke muuttaa asetelman. Me vanhenemme, ja se saa näkyä. Meillä kaikilla on arvo riippumatta siitä, mikä sosiaalinen asemamme on”, Paju-Torvalds sanoo.
Helsingin kaupunki on nostanut kulttuurisen vanhustyön strategiseksi tavoitteeksi. Kortesalmen vuonna 2022 Laajasalossa käynnistämä taidehanke oli erittäin antoisa ja vahva kokemus sekä osallistuneille ikäihmisille että palvelutalojen henkilöstölle. Ensimmäiseen hankkeeseen liittyi 50 muotokuvaa, työpajoja ja kolme kuvataidenäyttelyä. Taidehanke sai Helsingin kaupungilta jatkorahoituksen, mikä mahdollistaa nyt käynnistyvän taidetyöskentelyn.
Hankkeen tuottaja on Prostt, Pro soveltavan taiteen tila ry, jonka toimialue on Itä-Helsinki. Yhdistys tuottaa ja toteuttaa soveltavan taiteen koulutusta, tapahtumia ja hankkeita pääkaupunkiseudulla. Hankkeen rahoittaa Helsingin kaupunki.
Lue aiempi tiedote 7.12.2022: Ikäihmiset näkyviksi muotokuvan keinoin – 50 ainutlaatuista kohtaamista
Kuvat
Liitteenä on kuvia ja video maalaustilanteesta. Kuvia voi käyttää vapaasti. Kuvaaja on Soile Kortesalmi.
Kuva 1. Ennin maalaamista palvelutalossa
Kuva 2. Soile Kortesalmi piirtää Iskaa Laajasalon palvelutalon työhuoneessa
Kuva 3. Soile Kortesalmi piirtää Iskaa Laajasalon palvelutalon työhuoneessa vaakakuva
Kuva 4. Raimon muotokuvan maalaamista Laajasalon palvelutalossa
Kuva 5. Soile Kortesalmi maalaa muotokuvaa palvelutalossa
Kuva 6. Lailan maalaamista palvelutalossa
Lisätietoa
Soile Kortesalmi, kuva- ja yhteisötaiteilija
p. 050 431 4167
kortesalmisoile@gmail.com
Pia-Mari Relander, kulttuuriohjaaja, Kontulan seniorikeskus, Helsingin kaupunki
p. 09 3107 3299
pia-mari.relander@hel.fi
Emma Paju-Torvalds, kulttuuriohjaaja, Roihuvuoren seniorikeskus, Helsingin kaupunki
Huom! Emma on tavoitettavissa maanantaista 12.6.2023 alkaen
p. 09 3104 4051
emma.paju-torvalds@hel.fi
Katso ja lue median toimittamat jutut täältä:
https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/6009997
Median edustajat voivat halutessaan seurata muotokuvan maalausta ja jutella muotokuvattavan kanssa. Tapaamisesta voi sopia Soile Kortesalmen kanssa: yhteystiedot löytyvät tiedotteen lopusta. Kortesalmi maalaa muotokuvia Laajasalon alueella viikoilla 49, 50 ja viikolla 51 keskiviikkoon 21.12. saakka. Vuoden 2023 puolella työ jatkuu viikosta 2 eteenpäin.
Laajasalossa Helsingissä asuvat ikäihmiset saavat nauttia kiireettömistä tuokioista kuvataiteilijan mallina. Vuoden aikana valmistuvat viisikymmentä muotokuvaa ja Laajasalon palvelutalon asukkaiden omakuvat kootaan näyttelyyn Myllypuron seniorikeskukseen maaliskuussa 2023.
Helsingin kaupungin rahoittaman hankkeen taustalla on ajatus, että kuvataide ja muotokuva saavat ikäihmisen kokemaan itsensä tärkeäksi ja merkitykselliseksi. Hankkeen äiti, kuva- ja yhteisötaiteilija Soile Kortesalmi näkee maalaushetkien tuovan kuvattavien arkeen kiireettömiä kohtaamisia. Ikääntyvä kohtaa taiteilijan tasavertaisena eikä esimerkiksi hoitotoimenpiteiden tai siistimisen kohteena.
“Kahdenkeskinen, hoitotoimenpiteistä vapaa kohtaaminen on monille tärkeää ja harvinaislaatuista. Kuvattava henkilö on tilanteessa aktiivinen toimija. Hän voi jakaa kokemuksiaan ja puhua vaikeistakin asioista. Luon tilan, jossa toinen voi peilata omaa elämäänsä. Monien mieliin nousevat ikääntymisen tuomat luopumiset ja elämässä jo tapahtuneet menetykset. Kysymykset hyvästä elämästä ja kuolemasta nousevat esiin luonnollisesti“, Kortesalmi kertoo.
Muotokuva on merkityksellistä identiteettityötä
Katseen kohteena oleminen ja nähdyksi tulemisen kokemukset ovat monille ainutkertaisia. Maalaustilanteessa kohtaavat kaksi alitajuntaa, ja taiteilijan tehtävänä on tehdä tuo kohtaaminen näkyväksi muotokuvassa.
“Syntyvä muotokuva ei ole vain kuva, vaan se on jotakin, minkä kautta peilata itseä ja elämää. Maalaustapahtuma on itsessään vaikuttava prosessi ja kun muotokuva näyttelyn jälkeen ripustetaan kodin seinälle, sen kautta voi löytää uusia keskusteluja henkilökunnan, ystävien ja omaisten kanssa: näin identiteettityö jatkuu, vaikka projekti päättyy”, Kortesalmi kertoo.
Kortesalmi maalaa muotokuvat palvelutalon asukkaiden luona tai kotona asuvien ikäihmisten omissa kodeissa. Ateljee rakentuu milloin palvelutalon aulaan, milloin asukkaan olohuoneeseen. Maalausteline- ja tarvikkeet kulkevat taiteilijan mukana.
Kortesalmi tapaa jokaisen muotokuvattavan viisi kertaa, noin 45 minuuttia kerrallaan. Muotokuvat valmistuvat sekatekniikalla vajaan kahden kuukauden aikana.
Kortesalmi ohjaa Laajasalon palvelutalon asukkaille myös yhteisöllistä piirtämistä ja omakuvapajoja. Viidestäkymmenestä muotokuvasta, interiööripiirustustuksista, keramiikkaveistoksista ja -esineistä sekä ikäihmisten tekemistä omakuvista Kortesalmi rakentaa kuvataidenäyttelyn, jossa sekä yksilöiden että yhteisön erilaiset näkökulmat pääsevät esiin. Näyttely ja avajaiset kutsuvieraille järjestetään maaliskuussa 2023 Myllypuron seniorikeskuksen galleriassa Helsingissä.
Helsingin kaupunki satsaa kulttuuriseen vanhustyöhön
Helsingin kaupungin vanhuspalveluiden tavoitteena on tukea monipuolisesti iäkkäiden hyvinvointia ja toimintakykyä sekä mahdollistaa heille mielekäs, omannäköinen arki. Kulttuurisen vanhustyön arvo on tunnistettu Helsingin kaupungilla.
“Jokainen haluaa koko elämänkaarensa ajan kokea ja tehdä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä. Meidän tehtävämme on madaltaa kynnystä, jotta ihminen voi myös ikääntyessään jatkaa mielekkäiden asioiden tekemistä ja päästä toteuttamaan itseään. Toisaalta voimme myös tarjota mahdollisuuksia kokeilla jotakin aivan uutta ja luovaa”, sanoo kulttuuriohjaaja Anna Lemberg Laajasalon palvelukeskuksesta Helsingin kaupungilta.
Muotokuvamaalaus ja Kortesalmen vetämät omakuvapajat ovat saaneet innostuneen vastaanoton. Palvelutalon asukkaiden taidetyöpajoissa asukkaat voivat tehdä taidetta yhdessä kuvataiteilijan kanssa. Lemberg puolestaan voi keskittyä omaan rooliinsa auttajana ja mahdollistajana. Motoriset taidot voivat olla heikentyneet tai asukas voi muuten tarvita apua ja tukea.
“Ihanaa, että Soile työskentelee täällä meidän tiloissa ja tuo taiteen ja taiteen tekemisen tänne meidän luo. Voimme järjestää työpajoja matalalla kynnyksellä. On todella arvokasta, että meillä on täällä huippuammattilainen, oikea taiteilija. Näin työskentelyyn tulee arvokkuutta. Soilen aiempi kokemus työskentelystä ikäihmisten parissa näkyy kaikessa tekemisessä", Lemberg sanoo.
Lembergin mukaan tunnelma muuttuu, kun jokainen keskittyy työskentelyyn. Asukkaista voi taiteen innoittamana nousta esiin aivan uusia piirteitä.
“Esimerkiksi eräs muistisairas ensin vain katseli pitkään, ja sitten hän yhtäkkiä ottikin liidun käteen ja teki aivan huikean työn. Eräs rouva maalasi toisesta ryhmäläisestä muotokuvan, kun henkilö ei enää itse pystynyt maalaamaan. Näin hän tuli huomioiduksi ja osaksi yhteistä teemaa ja toimintaa”, Lemberg kertoo.
Kortesalmen muotokuvamaalauksen kautta myös moni kotona asuva ikäihminen on löytänyt tiensä Laajasalon palvelukeskuksen palveluiden piiriin. Näin Kortesalmi on työssään tullut tehneeksi myös arvokasta työtä yhdistäessään kotona asuvia palveluiden tarvitsijoita ja palveluntarjoajan.
Hankkeen tuottaja on Prostt, Pro soveltavan taiteen tila ry, jonka toimialue on Itä-Helsinki. Yhdistys tuottaa ja toteuttaa soveltavan taiteen koulutusta, tapahtumia ja hankkeita pääkaupunkiseudulla. Hankkeen rahoittaa Helsingin kaupunki.
Soile Kortesalmi, kuva- ja yhteisötaiteilija, p. 050 431 4167, kortesalmisoile@gmail.com
Anna Lemberg, kulttuuriohjaaja, Helsingin kaupunki, p. 09 3106 0704, anna.lemberg@hel.fi
Kuvia on tarjolla toimitusten käyttöön vapaasti. Kuvaaja on Soile Kortesalmi kaikki paitsi, jossa Soile piirtää, kuvaajana Katja Suvilehto. Kuvat löytyvät alla olevista linkeistä (driveen).
Kuva 1. Ennin maalaamista palvelutalossa
Kuva 2. Soile Kortesalmi piirtää Iskaa Laajasalon palvelutalon työhuoneessa
Kuva 3. Soile Kortesalmi piirtää Iskaa Laajasalon palvelutalon työhuoneessa vaakakuva
Kuva 4. Raimon muotokuvan maalaamista Laajasalon palvelutalossa