MIMEKOTO 2022-23
MUOTOKUVA IDENTITEETTYÖN VÄLINEENÄ
MIMEKOTO - Muotokuva ikäihmisen merkityksellisyyden ja toimijuuden vahvistajana Helsingin Laajasalon Palvelutalossa ja kotihoidossa
Hankkeessa testataan ja kehitetään suunnittelemaani Muotokuvamenetelmää. Muotokuva nähdään luovana instrumenttina jonka avulla voidaan vahvistaa ikäihmisen osallisuuden ja merkityksellisyyden kokemusta. Hanketta rahoittaa Helsingin kaupunki.
Hanke on suunnattu palvelukeskuksen asiakkaille, kotona asuville ikäihmisille sekä omaishoitajille ja heidän hoidokeilleen. Hanketta rahoittaa Helsingin kaupunki.
Taide elävöittää arkea rikkomalla rutiineja ja tuo merkityksellisyyttä arjen keskelle, olivatpa arjen olosuhteet elämässä minkälaiset tahansa juuri nyt. Toimijuus löytyy osallistumisen, tekemisen ja kokemusten jakamisen kautta. Toiveikkuus suhteessa tulevaisuuteen säilyy, kun on mahdollisuus yhteyteen toisen kanssa ja luova tapa ilmaista elämään kuuluvien vaikeuksien sekä uudenlaisen tilanteen tuomia epävarmuuksia.
Taiteen ja kulttuurin vaikuttavuutta ei ole tunnistettu riittävästi ikäihmisten elämänkaari ajattelussa. Ikääntymisen tuomat muutokset voi integroida osaksi omaa elämäntarinaa kun saa peilausta. Ammattimaisesti tuotetut taide- ja kulttuuripalvelut toimivat peileinä hetkissä, joissa uuden elämäntilanteen sanoittaminen on tarpeellista. Tunteiden jäsentäminen yksilö- ja ryhmä taidetyöskentelyn keinoin auttaa osallistujaa jäsentämään uutta tilannetta ja vahvistaa näin oman elämän toimijuutta. Toimijuus on aktiivista roolia omassa elämässä ja suhteessa olemista itseen, toisiin ja yhteisöön. Hankkeessa toimijuus nähdä mielen sisäisenä olemassaolon tapana, minän luovana tilana.
Tässä hankkeessa testataan ja kehitän Muotokuvamenetelmää osana ikäihmisten toimijuuden vahvistamista, etsin luovia keinoja vahvistaa etsivää vanhustyötä sekä tuotan viestintämateriaalia ikäihmisten taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden parantamiseksi. Monialainen yhteistyö ja laadukkaat taidepalvelut mahdollistuvat kehittämällä palveluita yhdessä ammattitaiteilijoiden, palvelumuotoilun osaamista omaavan tuottajan sekä hoitohenkilökunnan ja asiakkaiden kanssa.
Yhdentoista kuukauden aikana hankkeen konkreettisina tuloksina syntyy 50 muotokuvaa, 50 omakuvaa ja ammatillisesti tuotettu kuvataidenäyttely Myllypuron seniorikeskuksen galleriaan. Näyttelyn avajaiset ovat 2.3.2023 ja näyttely kestää 31.3.2023 asti.
Hankkeen tuottaja on Prostt, Pro soveltavan taiteen tila ry, jonka toimialue on Itä-Helsinki. Yhdistys tuottaa ja toteuttaa soveltavan taiteen koulutusta, tapahtumia ja hankkeita pääkaupunkiseudulla.
Työskentely kohderyhmän kanssa
Muotokuvamenetelmässä kaikki elämään liittyvä on kuvan rakennusainetta; tarinat, muistot ja paikat. Asunto ja koti identiteettityön paikkana ovat hedelmällisiä, koska kaikki siellä on merkityksellistä. Taiteilija asettuu tasavertaiseen suhteeseen ikäihmisen kanssa, ikäihminen ei ole hoitotoimenpiteiden kohde, eikä koti siistimisen, vaan lempeän havainnon ja olemassaolon paikka. Osallistuja esittelee ja ohjaa omilla tarinoilla taiteilijaa, ja taiteilija reagoi herkästi osallistujan esiin nostamiin asioihin. Taiteilijan rooli on tunnistaa merkityksiä ja tarjota osallistujatasoisia kuvan tekotapoja sekä luovia materiaali- ja tekniikkaratkaisuja.
Menetelmä muodostuu neljästä toisiinsa kytkeytyvistä toiminnosta: yhteisöllinen piirtäminen, omakuvapajat, muotokuvamaalaus ja kuvataidenäyttely. Liikekuva työpajoissa tutkitaan suhdetta tilaan, ihmisiin ja paikkaan. Omakuvassa painopiste on osallistujan suhde itseen ja muotokuvamaalauksessa koetaan katseen kohteena oleminen ja kahdenkeskeisyys. Kuvataidenäyttely kokoaa prosessin yhteen yhdessä koettavaksi visuaaliseksi elämykseksi.
Maalaan muotokuvia sekatekniikalla palvelutalossa ja ikäihmisten kotona. Ateljee rakentuu maalaustelineestä ja -tarvikkeista sekä maalintahrimasta maalaustakista ja suojamatosta. Teen kotikäyntejä kotihoidon asiakkaiden luona. Istunto kestää n. 30-60 minuuttia ja muotokuva valmistuu viiden istunnon aikana.
Näyttelyn jälkeen muotokuva luovutetaan osallistujalle. Kodin seinällä teos jää herättämään keskustelua vielä silloinkin, kun taiteilijan osuus projektissa päättyy. Muotokuva ei ole vain kuva, vaan se on jotakin minkä kautta peilata itseä ja elämää, ja löytää uusia keskusteluja henkilökunnan, ystävien ja omaisten kanssa.
Katso ja lue median toimittamat jutut täältä:
Kuva sinusta - muotokuvia kirkkonummelaisista kotona asuvista ikäihmisistä 2020-21
Maalasin sekatekniikalla kotona asuvista ikäihmisitä 16 muotokuvaa ja kokosin muotokuvista kuvataidenäyttelyn Kirkkonummen KipinäGalleriaan. Näyttely oli avoinna 30.12.2020- 15.1.2021. Projektia rahoittivat Kirkkonummen kunta, Kirkkonummen Säästöpankkisäätiö sekä Taiteen edistämiskeskus.
Kuva sinusta - muotokuvia Kirkkonummen palvelutalon asukkaista 2019
Ensimmäinen ryhmätapaaminen 13.2.2017
Yhteisötaiteen residenssihanke
Vuorovaikutteinen mutokuvamaalaus projekti 10.10.2017-31.3.2018
Soile Kortesalmi työskentelee Yhteisötaiteen residenssihankessa hankepäällikkönä ja yhtenä residenssitaiteilijana. Hanke toteutetaan mm. Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella. Projekti työllistää paikallisia ammattitaiteilijoita erilaisiin taideprojekteihin joissa taidetta tehdään yhdessä yhteisön kanssa.
Yhteisötaiteellinen projektini on Vuorovaikutteinen muotokuvamaalaus ja toteutan sen Lehmuskartanon hoivahenkilökunnan kanssa.
Mitä tehdään?
Vuorovaikutuksellisen muotokuvamaalauksen idea on seuraava. Minun päämääräni on maalata sekatekniikalla muotokuvia Lehmuskartanon hoivahenkilökunnan työntekijöistä ja koota niistä kuvataidenäyttely Kirkkonummen kunnantaloon helmikuuksi 2018.
Mitä vuorovaikutuksellinen tässä tarkoittaa? Se tarkoitta sitä että muotokuvattavat saavat osallistua itse muotokuvan tekemiseen. Miten? Järjestän neljä ryhmätapaamista eli kuvataidetyöpajaa, jossa osallistujat saavat ohjatusti maalata ja tuottaa kuvaa. Syntyneet teokset mukana tullaan yksilötapaamiseen jossa valitaan yksi teos jolle minä lähden maalaamaan lopullista muotokuvaa. Prosessi etenee siten että välillä näytän syntyvää työtä kuvattavalle ja sitä saa kommentoida maalaamalla päälle tai pyyhkimällä. Tämä vuorovaikutuksellinen toiminta jatkuu siihen asti kunnes työ on valmis.
Ryhmätapaamiset pidetään Kirkkonummen Kipinässä, Tallinmäki 2:ssa. Kuvataidepajoissapiirretään ja maalataan ohjatusti pieneen ja isoon kokoon kaikenlaisilla välineillä sekatekniikalla. Räätälöidyt harjoitukset sisätävät aistivoimaisia mielensisältöjä vapauttavia harjoituksia joissa aktivoidaan näköaistin lisäksi myös kuulo-, tunto,- maku ja liikeaisteja. Kipinässä on paljon tilaa jossa mahtuu maalaamaan myös isoon kokoon ja kuvantekemisestä tulee tällöin ruumiillisempaa. Ryhmätapaamisissa kokeillaan erilaisia ja uudenlaisia kuvantekemisen tapoja jäljenjättämisen näkökulmasta. Tarkoituksena on myös tuottaa kuvamateriaalia jota käytetään henkilökohtaisissa tapaamisissa muotokuvamaaluksen pohjana. Kipinä tarjoaa kaikki materiaalit; maalausvälineet, värit ja paperit. Ryhmätapaamisia on neljä ja ne pidetään helmikuun 2017 aikana.
Henkilökohtaisissa tapaamisissa taiteilijan kanssa katsotaan työt läpi ja valitaan niistä yksi johon taiteilija maalaa muotokuvan osallistujasta. Muotokuvattava saa kommentoida syntyvää muotokuvaa maalaamalla tai piirtämällä kuvan päälle tai vaikka pyyhkimällä tai mikä toiminta sitten tuntuu oikealta. Jos ei halua kommentoida mitenkään sekin on ok. Vuorovaikutteinen muotokuvamaalaus etenee näin kohti valmista teosta. Lopullinen teos on joko kasvo- tai puolivartalokuva. Henkilökohtaiset tapaamiset pidetään maaliskuu-kesäkuu 2017.
Vuorovaikutteisessa muotokuvamaalaus projektissa osallistujat saavat arvokkaita työkaluja taidemenetelmien hyödyntämiseen mm. itsereflektoinnin välineenä sekä mahdollisuuden laajentaa ymmärrystä vuorovaikutuksesta. Projektin päätteeksi osalistuja saa itselleen uniikin ammattitaiteiljan maalaaman taideteoksen, jonka toteutumiseen hän itse on osallistunut. Projekti huipentuu kuvataidenäyttelyyn joka pidetään 2018.
Kirkkonummen Kipinä- luovan yhteisön kehittämishanke 2013-2019
Kirkkonummen Kipinä - avoin tila kaikille
Kirkkonummen Kipinä syntyi kahden kirkkonummelaisen taiteilijan, kuva- ja mediataiteilija Soile Kortesalmen ja performanssitaiteilija Krista Petäjäjärven aloitteesta toiminnallistaa tyhjä liiketila Kirkkonummen ydinkeskustassa. Taiteilija-apurahan ja OpPohjolan tuen turvin elokuussa 2014 Kipinä avautui, ja keskustaan syntyi kaikille avoin, kokeellinen tila. Tila oli torin ja kirkon kupeessa tyhjillään ollut 600 neliön liiketila, jonka kahdeksan isoa näyteikkunaa avautuivat kadulle. Taiteilijat kutsuivat kuntalaisia mukaan järjestämään toimintaa, osallistumaan ja kohtaamaan ja näin alkoi tutkimusmatkan avoimeen tilaan, yhteisön voimaannuttamiseen ja osallisuuden luomiseen ja näin tila heräsi henkiiin.
Kahden viikon mittainen kokeilu oli menestys: 600 neliötä tyhjää liiketilaa oli täynnä elämää: Kipinässä oli yli 50 erilaista tapahtumaa, työpajaa, esitystä, keskustelutilaisuutta, popup kahvilaa, konserttia, stand up klubeja ja muuta toimintaa. Toiminnan järjestäjiä oli lähes 100, kävijöitä yli 3000 ja Kipinän blogisivulla käytiin yli 2500 kertaa. Kortesalmi ja Petäjäjärvi toimivat avoimen tilan sytyttäjinä ja toiminnan koordinaattoreina, mutta jokainen oli kutsuttu mukaan tuottamaan haluttuja sisältöjä.
Kokeilu toi selvästi esiin paikallisten ihmisten, yrittäjien, työttömien, nuorten, lapsiperheiden ja ikäihmisten tarpeet ja toiveet kaikille avoimen, innostavan tilan suhteen. Yhteisöllä ei ole tarvetta vain käyttää tällaista tilaa, vaan myös olla itse aktiivisia, luoda toimintaa ja vaikuttaa Kipinän muodostumiseen. Kirkkonummen Kipinästä syntyi kokeilun jälkeen “toimintakiihdytin”, joka vauhditti yksilöiden, yhteisöjen ja erilaisten toimijoiden matkaa kohti tavoitetta, oli se sitten inspiraation tai vaikutteiden hakeminen, ammattiidentiteetin vahvistaminen, oppiminen, työllistyminen, verkostoituminen, omien ideoiden testaus tai vaikka elinkeinon etsimistä.
Kipinä toimi tilana riippumattomasti ja siksi tila mahdollisti uudenlaisen keskustelukulttuurin syntymisen, jolla vahvistettiin ihmisten osallisuutta oman yhteisönsä aktiivisina toimijoina. Taloudellisesti tiukkoina aikoina projekti oli erityisen ajankohtainen: toiminta osoitti miten pienillä taloudellisilla investoinneilla on mahdollista rakentaa toimintamuotoa, joka nostaa esiin yhteisössä jo olemassa olevat voimavarat.
Projektissa risteytyvät saumattomasti erilaiset tavoitteet, joita voidaan tarkastella neljän kategorian kautta.
Sosiokulttuurinen innostaminen; kuntalaisten ja päättäjien välisen vuorovaikutuksen vahvistaminen ja uusien ideointimenetelmien jalkauttaminen sekä kunnan “ThinkTank”, kuntalaisten osallisuuden vahvistaminen, syrjäytymisen ehkäisy.
Toimeentulo ja työllistyminen omassa ammatissa; Kipinä yrittäjien hautomona, osaamisen vahvistajana, mikroyrittäjien matalan riskin kokeilualusta ja “pop up kauppana”, avoin toimisto ja työskentelytila, alueen liiketoiminnallisen vetovoiman tukeminen, nuorten motivaation vahvistaminen koulutukseen, työllistymiseen, oman intohimon löytämiseen ja osaamisen vahvistamiseen, syrjäytymisen ehkäisy.
Taiteen ja kulttuurin merkityksen vahvistaminen; Taide julkisen tilan elävöittäjänä, osallisuuden vahvistajana, taide inspiroivan fyysisen kohtaamispaikan luojana, paikallisen taiteilijaverkoston ja osaamisen ja tämän vaikuttavuuden vahvistaminen, taiteen saavutettavuuden vahvistaminen (työyhteisöt, lapset, nuoret, ikäihmiset, syrjäytyneet jne.), taide ja kulttuuriyrittäjyyden vahvistaminen, taide identiteettityön välineenä, syrjäytymisen ehkäisy.
Yksilön voimaannuttaminen; Oman toimijuuden tukeminen, Kipinä identiteettiä ja osallisuutta monitasoisesti vahvistavana tekijänä, uusien taitojen oppiminen, inspiroiva ympäristö rutiineja vahvistavana tekijänä, synergian ja verkoston vahvistaminen, syrjäytymisen ehkäisy.
Kirkkonummen Kipinästä on tullut nyt vuonna 2022 paikallinen taide- ja kulttuuriyhdistys, jonka keskiössä on välittää työtiloja taiteilijoille ja luovan alan tekijöille. Yhdistys toimii Kirkkonummen kunnalta vuokraamassa entisessä sairaalassa (ent. kunnantalo) osoiteessa Vanha Sairaalantie 5:ssä. Kipinän luovassa yhteisössä työskentelee kolmisenkymmentä eri alan taiteiljaa ja toimijaa.
Lue lisää www.kirkkonummenkipina.com